16.08.20

Синдром Плюшкіна

Плюшкін - персонаж з роману Гоголя «Мертві душі» 
Синдром Плюшкіна - патологічне накопичення (також силлогоманія, хордінг (compulsive hoarding), синдром мессі (messy) і ін.) - вид нав'язливої поведінки, що проявляється в збиранні та зберіганні невикористовуваних і непотрібних речей, найчастіше - предметів домашнього вжитку, інколи в настільки великих кількостях, що вони перешкоджають використанню приміщень за прямим призначенням.

З медичної точки зору синдром Плюшкіна складно назвати захворюванням і дисфункціональним порушенням організму. Але психотерапевти і психологи наполягають на тому, що це серйозна проблема, що вимагає корекції і професійної допомоги.

Патологічне накопичення старих і непотрібних речей також називається "синдромом мессі", messy в перекладі з англійської означає "хаос і безлад". І ця психологічна хвороба не така безпечна, як про неї спершу можна подумати.

Зберігаючи старі предмети, які, може, колись згодяться, ми налаштовуємо себе на безгрошів'я і бідність. Мотлох накопичує негативну енергію, та ще й блокує надходження позитивної.

"Плюшкіни" часто відчувають роздратування і образу, якщо хтось натякає їм на "нездорову звичку".

У європейців є правило: якщо річ пролежала без потреби два роки, слід сказати їй "до побачення".

Насамперед позбудьтеся старих коробок і непотрібних упаковок, порожніх пляшок, стосів газет і журналів. Якщо викинути складно, слід поставити запитання: "Взяв би я це у разі переїзду до нової оселі?"

Якщо деякі речі рука не піднімається віднести на смітник, подаруйте її комусь чи переробіть. Наприклад, розфарбуйте і зробіть предметом декору. До того ж, мотлох потрібно викидати хоча б через те, що він накопичує пил. 

Популярні статті