21.07.22

Дропнути, дроп і дропнутися

Дропнути – це означає кинути. Сленгове слово походить від англійського дієслова drop – кидати, викидати.

  •     Вася дропнув Машу після другого побачення.
  •     Дропнув крутий лут. [Після смерті у комп'ютерній грі персонаж залишив цінні речі]
  •     Хлопці, когось ще дропає ​​з сервера чи тільки у мене проблема?

Дроп – відповідна дія або предмет, який викинули. Наприклад, зброю, залишену іншим учасником у комп'ютерній грі.

  •  Підбери дроп!

Поворотне дієслово дропнутися - це означає впасти. В іншому значенні – піти, самоусунутись.

  • Саня вступив до МДУ, але дропнув після першого семестру.
  • У мене дропнувся фпс. [Впала кількість кадрів за секунду в комп'ютерній грі]

Дропи: бренди, музика та шахраї. Інші значення слова

У торгівлі дроп - це невелика партія ексклюзивного товару, яку викидають у продаж. В умовах ринкової економіки, де майже не буває дефіциту, це дозволяє створити купівельний ажіотаж, підігріти інтерес до своєї продукції. «Бренди "дропають" (випускають) частину своєї колекції, наприклад, щочетверга, як це роблять Supreme» (Микита Трушков. Що таке система дропів і чому вам варто про неї знати // GQ, 2018).

В електронній музиці дроп - найпотужніша та найенергійніша частина композиції, коли музика починає звучати на повну силу, танцювальний фрагмент. «Дроп – це коли в середині треку басова лінія та бас-барабан ненадовго пропадають, а потім різко повертаються, найчастіше разом з воблою» (Юра Катовський. Музичний словник, редакція 2011 року // Look at Me, 2011).

Також у музиці дієслово «дропнути» вживають у значенні «випустити композицію чи альбом». Приклад: «Поки "Гриби" готувалися дропнути дебютний альбом, з України прилетів ще один стильний приклад реп-хауса» (Олексій Альєєв, Андрій Нікітін. Усі довкола роблять хаус-реп. Що відбувається? // Афіша Daily, 2018).

У шахраїв дроп – це підставна людина, посередник при отриманні грошей чи заборонених товарів. Дроп ризикує сісти у в'язницю, якщо попадется. Приклад вживання: «Ведемо набір дропів на обнал карт».

В інтернеті дропом також називають звільнення домену – «випадання» з-поміж зайнятих. Так відбувається, якщо власник з якоїсь причини не сплатив доменне ім'я на наступний рік. У цей час дропнутий домен може перекупити інша людина.

Популярні статті