21.03.24

Ефект Ратнера

Неймовірно показовий випадок, пов'язаний з британською компанією Ratners Group, досі вивчається на курсах репутаційного менеджменту всіх країн в рубриці "Як зруйнувати свій бізнес за 10 секунд"

Власник ювелірної компанії Джеральд Ратнер, який отримав її у спадок вивів Ratners Group на провідні позиції за 6 років, збільшивши оборот і прибуток на порядок. Секрет його успіху полягав у тому, що компанія запропонувала ринку ювелірні прикраси для всіх, створивши таким чином новий низько ціновий сегмент в ринку ювелірних прикрас.

Суспільство позитивно сприйняло такий крок. Паралельно Джеральд активно створював власний імідж. Яскравий спікер, успішний бізнесмен, він був улюбленцем публіки та прикрасою будь-якого бізнес-заходу. У своїх промовах він відрізнявся сміливістю висловлювань і нетривіальним почуттям гумору. Публіка приймала це із захопленням, аж до 23 квітня 1991 року.
Виступаючи на конференції в Альберт-Холі, Джеральд Ратнер сказав буквально наступне:

Ми також робимо кришталеві графини для хересу в комплекті з шістьма склянками всього за 4,95 фунта стерлінгів. Люди кажуть: «Як ви можете продати це за такою низькою ціною?», - кажу я, - «Тому що це мотлох».
Він доповнив це тим, що помітив, що один з наборів сережок був «дешевше, ніж M&S бутерброд з креветками, але, ймовірно, вони не протримаються так довго як бутерброд».

Це повинно було стати доречною жартом, але стало кінцем великої компанії.
Споживачі сприйняли з обуренням його виступ. Цінність бренду знизилася максимально за кілька місяців. За скромними підрахунками падіння капіталізації Ratners Group склало більше £ 500 млн. 

Дуже скоро компанія перестала існувати, а скандальний випадок увійшов в історію як "ефект Ратнера".

Читайте також:  Репутація

Популярні статті