15.05.22

Гештальт

Німецьке слово Gestalt означає форму, фігуру, цілісний образ. У психології гештальт - це структура, яка сприймається як єдине ціле, а не як сукупність окремих елементів. Класичний приклад: мелодія – це не набір окремих звуків, а єдине ціле – гештальт. Тому ми можемо впізнати знайому мелодію, навіть якщо вона зіграна на різних інструментах.

Гештальт - це своєрідний феномен незавершеної дії. Все життя людини складається з гештальтів, які можуть бути тривалими або короткими, маленькими або великими. Це поняття включає в себе не тільки взаємини з людьми в особистій, ділової або сімейної області, а й людські бажання, потреби, наміри і навіть імпульси. Кожен гештальт має свій початок і закінчення. Коли людина задоволена тим, як закінчилося будь-яка з його історій взаємодії з навколишнім світом і людьми, тоді гештальт закривається. На жаль, протиріччя, неможливість завершити розпочате з вини інших людей, не дають гештальту завершитися. Таким чином, людина постійно повертається в минуле. 

Гештaльтпсихологія — загальнопсихологічний напрямок, пов'язаний зі спробами пояснення насамперед сприйняття, мислення та особистості. Як основний пояснювальний принцип гештальтпсихологія висуває принцип цілісності.

Популярні статті