09.05.22

КОУЧ

КОУЧ (англ. сoach — персональний тренер) — професіонал, який, по-перше, вміє бачити і цінити в людині позитивний потенціал і, по-друге, володіє спеціальними знаннями і навичками, що дозволяють йому допомогти людині самій побачити і розвинути цей потенціал за дуже короткий термін.

Як правило, К. - це професійний психолог, який допомагає знайти людям їх приховані резерви. А відшукавши їх, веде до поставленої мети. Адже завдання коуча – не нав’язувати свої ідеї і не пропонувати власний варіант виходу з ситуації, що склалася, а створити психологічні умови для того щоб людина змогла зробити це самостійно. Коуч по суті своїй скоріше не наставник, а уважний співрозмовник. Адже він не навчає і порад ніяких не дає.

Коучинг (від англ. coaching — тренерство), вишкіл — метод здійснення консалтингу й тренінгу, в якому спеціальна людина, «коуч», допомагає іншим людям досягнути певної цілі в професії чи в особистому житті. На відміну від наставництва, коучинг зосереджується на досягненні конкретної цілі способом, який людині належить зрозуміти самотужки. Завдання коуча полягає передусім у допомозі з відшукування цього способу. Джерела коучингу лежать у спортивному тренерстві, позитивній, когнітивній та організаційній психології, в уявленні про усвідомлене життя й можливостях постійного й цілеспрямованого розвитку людини.

Відмінність коучингу від звичайного психологічного консультування

З боку коучинг і психологічне консультування дуже схожі: фахівець розмовляє з клієнтом, допомагаючи йому у вирішенні проблем. Але по суті це абсолютно різні види психологічної допомоги.

Якщо консультування спрямоване на вирішення певної проблеми, для чого психолог звертається до минулого клієнта, то питання коуча спрямовані в майбутнє – коучинг орієнтований насамперед на мету, яка формулюється тільки на позитиві, говорити про проблеми при цьому категорично заборонено. Тобто, замість того щоб обговорити, чого клієнт не хоче, говорять про те, до чого він прагне. Коуч допомагає людині, яка має бажання і мрії, усвідомити їх і зробити більш конкретними, чіткими.

Популярні статті