29.06.20

Хабад

1. ХаБаД (івр. חב"ד‎), також відомий як Хабадський хасидизм (івр. חסידות חב"ד‎), Хабад-Любавич, Любавичівський (Любавицький) хасидизм — релігійний рух в хасидизмі, течії ортодоксального юдаїзму. На сьогоднішній день Хабад є одним із найбільш відомих хасидських рухів у світі. Організаційно Хабад є найбільшою єврейською релігійною організацією у світі. Послідовників руху також називають хабадниками.

2. Хабад, Хабад-Любавич (від «хохма, біна, даат» — мудрість, розум, знання — назви трьох верхніх сфіріт у КАББАЛІ) – ультраортодоксальний іудейський релігійний рух тоталітарного типу, різновид хасидизму, який також називається любавичським хасидизмом. Різко вирізняється серед інших хасидських рухів своїм особливим стилем. 

3. Хабад – іудео-нацистська ультраортодоксальна секта, відома також як рух Хабад-Любавич. Секта виникла у XVIII столітті на стику кордонів Росії, України та Білорусії – у містечку Любавичі (тоді територія України, а нині Смоленська область Росії). Поява Хабада, за твердженням ідеологів секти, була відповіддю на гоніння з боку Богдана Хмельницького, які нібито супроводжувалися масовою загибеллю євреїв. Хабад-Любавіч – єдиний рух в юдаїзмі з обов'язковим вождем на чолі – Любавичським Ребе. Протягом 200 років, чи семи поколінь, це звання передавалося у спадок. З моменту свого виникнення секта шикувалася за клановим принципом. Входження в клан надзвичайно обмежене, а члени клана відрізняються агресивним фанатизмом.


Хабад заснував у 1755 році рабі Шнеур-Залман. Слово «ХаБаД» — івр. חב"ד‎ — є акронімом від слів «мудрість» (івр. חכמה‎, хохма), «розуміння» (івр. בינה‎, біна) і «знання» (івр. דעת‎, даат). Протягом більше 100 років рух був головним чином сконцентрований у Любавичах — білоруському селі, яке нині знаходиться в Руднянському районі Смоленської області Росії.

На початку ХХI століття налічувало близько 200 000 прихильників.
Завдяки зусиллям останнього лідера Хабада М. Шнеерсона, навчання юдаїзму було поширене в багато країн (включно з країнами колишнього СРСР), де в результаті були створені та розвинені єврейські громади. У країнах СНД та Східної Європи Хабад є найбільшою юдейською течією. 

Рабином Дніпропетровська впродовж 30 років був батько сьомого Любавицького ребе Леві Іцхак Шнеєрсон, репресований за радянської влади. Сьомий і останній Любавицький ребе Менахем-Мендель Шнеєрсон, духовний провідник хасидського руху Хабад, який жив у США, вважав Дніпропетровськ своїм рідним містом.

Популярні статті