02.10.23

Ефект хамелеона

У психології існує велика різноманітність синдромів і ефектів. Багато з них мають метафору в назві, щоб краще поясніти суть ефекту. Деякі з них - синдром Пітера Пана, синдром Єрусалиму, синдром Отелло, ефект Бен Франкліна, ефект Мандели тощо. 

Серед них можна виділити ефект хамелеона.

Ефект хамелеона - тенденція неусвідомлено наслідувати поведінку людей, з якими ми спілкуємося. 

Вважають, що сенс існування ефекту хамелеона встановити щось схоже на синхронність з іншою людиною, що дозволяє полегшувати спілкування та робити його більш приємним. Крім того, більш емпатичні люди схильні більше наслідувати співрозмовника. З іншого боку, цілком імовірно, що дзеркальні нейрони безпосередньо залучені до цього цікавого явища.

Ефект хамелеона означає, що певним чином всі ми поводимося так, ніби ми є дзеркалом для інших людей. Ми наслідуємо емоції інших, "мавпуємо". Цей ефект також проявляється що ми також імітуємо пози і вирази обличчя, мову, тон, акцент і лексикон співрозмовника.

Наша природна реакція, коли хтось сміється - це сміх. Люди часто дістають смартфони тільки через те, що це роблять оточуючі. На нас впливають сигнали, які випромінюють інші люди. "Мавпування"робить особистий добробут більшим, адже так ми краще інтегруємося в групи. Не усвідомлюючи цього, маленькі сигнали від інших говорять нам, як діяти, і наші дзеркальні нейрони змушують нас наслідувати їх. Вважають що подібна поведінка розвинулась у суспільстві, щоб люди могли швидше зблизитися один з одним.

Коли ми з іншими людьми, ми адаптуємося до того ж емоційного стану. Емоції схожі на віруси, вони поширюються навколо нас. Ми запрограмовані інфікувати і поширювати емоції з моменту народження. Якщо ви живете позитивними емоціями, інші відчуватимуть їх. Якщо, з іншого боку, ви відчуваєте негативні емоції, інші також відчуватимуть їх. Хоча цей процес значною мірою несвідомий, ви можете зробити перший крок до вашої позитивної емоції.

Однак ефект хамелеону - це палиця з двома кінцями. Імітуються не тільки позитивні сторони іншої людини. Втім схильність до спілкування та відкритості призводить до того що негативні аспекти також наслідують.

Через гнучкість, яка вимагає спілкування з багатьма людьми в різних настроях, ефект хамелеона включає копіювання поведінки іншого, дружелюбного чи ні, Це може бути шкідливо для нас.

Отже, добре чи погано бути хамелеоном? Багато людей мають здатність адаптуватися до будь-якої ситуації або до людини, що стоїть перед ними. Саме тому їх називають хамелеонами?

Галузь, де така мімікрія використовується як ресурс - це продажі. Досвідчені менеджери вчаться наслідувати жести, ритми і навіть пози своїх співрозмовників щоб переконати їх краще, створивши «стан взаємної гармонії».

Популярні статті