03.05.21

Іноземний агент

Іноземний агент - представник довірителя за кордоном. 

Іноземний агент (також зарубіжний представник) - особа (фізична або юридична), яка, будучи резидентом однієї країни, діє в інтересах іншої, зазвичай при відсутності дипломатичного імунітету. Десятки країн накладають обмеження на діяльність іноземних агентів, як фізичних осіб, так і НКО. 

Іноземний агент – це громадське об’єднання, яке для забезпечення своєї діяльності отримує грошові кошти або майно від іноземних держав, їх державних органів, неурядових організації інших держав, міжнародних неурядових організацій, іноземних громадян, а також бере участь, в тому числі в інтересах іноземних джерел, в політичній діяльності на території України.

Іноземний агент - фізична або юридична особа, яка представляє інтереси (політичні, фінансові, комерційні) довірителя за кордоном. У багатьох країнах так прийнято називати організації або окремих осіб, які займаються внутрішньополітичною діяльністю в інтересах іноземної держави. Політична діяльность - це, зокрема, спостереження за виборами, проведення публічних дискусій і виступів, поширення оцінок прийнятих держорганами рішень і проведеної ними політики, а також проведення та оприлюднення опитувань громадської думки чи інших соціологічних досліджень. Також під політичною діяльністю розуміється організація і проведення політичних акцій і формування громадської думки з метою впливу на прийняття державними органами рішень, спрямованих на зміну проведеної ними державної політики.

Іноземний агент - людина (або організація), що перебуває в одній країні, але працює в інтересах іншої країни. Іноземний агент схожий на лобіста, і може виконувати різні завдання – прямо чи опосередковано, пов’язані з політикою. Він може також просувати економічні, культурні, інформаційні інтереси уряду іншої держави.

Іноземний агент - фізична або юридична особа, яка здійснює діяльність в інтересах осіб, які надають іноземну фінансову підтримку. "Агентом іноземної розвідки" - називають особу, які працює в інтересах закордонних спецслужб. 

Закон про реєстрацію іноземних агентів (FARA) був прийнятий у США у 1938 році ще до Другої світової війни і став своєрідною реакцією Америки на посилення пропаганди з боку держав, які вважали США своїм потенційним ворогом. FARA вимагає розкривати інформацію від осіб, які виступають як агенти іноземних осіб, що здійснюють політичну або квазі-політичну діяльність. Також закон вимагає від іноземних агентів періодично публікувати інформацію про їх взаємини з іноземними керівниками. Така інформація оприлюднюється, зокрема щодо діяльністі іноземних агентів, фінансових надходжень та виплат для підтримки такої діяльності. Як зазначено на офіційному сайті, держоргану, який відповідає за адміністративне виконання закону “Розкриття необхідної інформації полегшує оцінку урядом та американським народом висловлювань та активностей таких осіб у зв’язку з їх діяльністю як іноземних агентів.

На сьогодні, згідно закону США під поняття “агент іноземної держави” підпадає  будь-яка особа, яка виступає як агент, представник, працівник або службовець, або будь-яка особа, яка діє за замовленням, запитом або під керівництвом, або контролем іноземного керівника чи будь-яка особа, діяльність якої безпосередньо або опосередковано контролюється, спрямовується або фінансується в цілому або в значній частині іноземним керівником і яка безпосередньо або через будь-яку іншу особу:

– займається в США політичною діяльністю для або в інтересах такого іноземного керівника;

– діє для або в інтересах такого іноземного керівника в США як консультант зі зв’язків із громадськістю, рекламний агент, консультант з інформаційних послуг або політичний консультант;

– представляє інтереси такого іноземного керівника перед будь-яким органом чи посадовою особою уряду Сполучених Штатів;

Під поняття “іноземний агент” не підпадають ЗМІ, 80% доходів яких належить власнику, що є громадянином США. При цьому такі ЗМІ не повинні належати, контролюватися чи не фінансуватися особою або організацією, яка має бути зареєстрована відповідно до законопроекту як іноземний агент. Також відповідно до закону, жодна з політик такого ЗМІ не повинна визначатися такою людиною або організацією.

У 2017 році Міністерство юстиції США висунуло ультимативну вимогу до каналу Russia Today America зареєструватися  іноземним агентом до 13 листопада. Телеканал виконав вимогу і подав документи для реєстрації.

Читайте також:

 

Популярні статті