07.03.21

Агент впливу

«Агент впливу» - громадянин якоїсь держави, який діє в інтересах іншої держави, використовуючи для цього своє високе службове становище в верхніх ешелонах влади - керівництві країни, політичної партії, парламенті, засобах масової інформації, а також науці, мистецтві та культурі.

«Агент впливу» - людина, яка просуває інтереси іноземної держави у формуванні громадської думки.

Характерні ознаки, притаманні агентам впливу:

Це, по-перше, здатність впливати на суспільну свідомість, на все суспільство в цілому або окремі офіційні і регіональні групи (що, власне, притаманне всім агентам впливу).

По-друге, неодмінна включення в певну мережу. Агент впливу - завжди тільки гвинтик у складній машині «роблення політики».

По-третє, об'єктивне сприяння досягненню цілей, поставлених «господарем». На певному етапі ці цілі навіть можуть видаватися за відповідні інтереси країни, але вони насправді є лише проміжним пунктом на шляху до досягнення цілей «господаря».

По-четверте, обов'язкове навчання, яке ведеться груповим або індивідуальним методами. Форми навчання багатогранні і різноманітні: від звичайних лекцій до інтимних бесід в невимушеній обстановці. Щодо цього існують спеціальні інструкції.

По-п'яте, приналежність до числа функціонерів «заднього плану». Чим сильніше агент, тим глибше він захований. Це «тіньовики» від політики, «сірі кардинали». Вони не правлять, а направляють, підказують потрібне для «господаря» і шкідливе для країни рішення з того чи іншого питання.

Популярні статті