25.01.24

"Думай як Фінкель" - політична технологія Finkel Think

Finkel Think (Думай як Фінкель) - політичний прийом, розроблений політтехнологом Артуром Финкельштейном.

Відомий політичний консультант Артур Фінкельштейн помер у 2017 році, але встиг попрацювати на Трампа, Джорджа Буша-старшого, Рональда Рейгана та Річарда Ніксона. З його подачі слово "ліберал" перетворилося на щось непристойне.

Фінкельштейн вигадав нову політтехнологію, яку назвали "Finkel Think". Він казав: 

"Не потрібно воювати з "Талібаном", треба воювати з Усамою бін Ладеном". Тобто це питання персоналізації. Коли ви вибрали ідеального ворога, ви кидаєте на нього всі свої сили, щоб люди були налякані вашим опонентом. І ви не розповідаєте про політичну програму власного кандидата, вона зовсім не є важливою".

У 2013 році до Артура Фінкельштейна звернувся прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан якому була потрібна консультація для переобрання. 

Фінкельштейн зрозумів, що для переобрання Орбану потрібний новий ворог. Він запропонував Сороса і це був ідеальний вибір. Вкрай праві його ненавиділи, тому що він був євреєм, а вкрай ліві – тому що він капіталіст.

Іронія у цьому, що Артур Фінкельштейн сам був євреєм. "Єврейський джентльмен створив єврейського монстра", – казали журналісти.

У 2018 році, виступаючи з передвиборчою промовою, Орбан обрушився з нападками на Сороса:

"Ми боремося з ворогом, який від нас відрізняється. Він не на очах, він ховається. Він не прямолінійний, а лукавий. Не чесний, а безпринципний. Не національний, а міжнародний. Він не вірить у працю, а спекулює грошима. У нього немає батьківщини, але йому здається, що він володіє усім світом", – сказав Орбан.
Віктор Орбан переміг із великою перевагою.

Популярні статті