26.01.24

Метеочутливість

Метеозалежність, метеочутливість, кліматочутливість – це чутливість організму до змін погодних умов. Вона може проявлятися погіршенням самопочуття. Метеочутливість - це не хвороба, а реакція організму на зовнішні фактори.

Метеочутливі люди реагують на різноманітні зміни в погоді: різке похолодання чи потепління, перепади атмосферного тиску, магнітні бурі чи навіть спалахи на сонці. Зміни температури повітря та атмосферного тиску, похмура чи сонячна погода – все це позначається на здоров'ї та емоційному стані. Хтось легше та швидше адаптується і навіть не звертає уваги на зміни, а хтось – навпаки.

Метеозалежність може проявлятися головним болем, слабкістю, втратою апетиту, порушеннями серцевого ритму та іншими симптомами. Найчастіше нездужання триває від одного до чотирьох днів.

Причинами підвищеної метеочутливості вважають: зниження імунітету та загальну слабкість; гіпо-і гіпертонію; серцево-судинні захворювання; бронхіальну астму; ревматизм; артрит; атеросклероз; вегетосудинну дистонію та інші хронічні захворювання; перенесений струс мозку або переломи; емоційну лабільність; знижену або підвищену активність нервової системи (меланхоліки та холерики); похилий вік; недостатню фізичну активність.

Симптоми метеозалежності можуть бути суто індивідуальними. Вони залежать від наявності хронічних захворювань, віку, способу життя, емоційного стану людини та інших факторів.

Найчастіше вони скаржаться на: слабкість, швидку стомлюваність; втрату апетиту; біль у м'язах та суглобах, а також місцях, де були переломи; запаморочення; головний біль, мігрень; підвищення та зниження артеріального тиску; шум у вухах; прискорене серцебиття; задишку; перепади настрою, тривожність, агресивність чи депресію.

Під час різких змін погоди, а також магнітних бур та спалахів на сонці збільшення звернень до швидкої медичної допомоги, випадків загострення хронічних захворювань, а також кількості аварій на дорогах та інших подій.

Кліматотворні чинники займають важливу роль у здоров’ї та самопочутті людини. Чутливість до погодних змін залежить як від зовнішніх факторів, так і від індивідуальних можливостей організму. Вони можуть викликати зниження імунітету, захворювання дихальних шляхів, загострення хронічних хвороб. Для визначення впливу клімату на здоров’я виконуються розрахунки з патогенної дії погоди. Полтавщина відзначається сприятливим кліматом, більша частина року належить до оптимальної патогенної дії погоди, лише зимові місяці характеризуються гострою патогенною дією.

Популярні статті