17.09.23

Хуцпа

Хуцпа (від ідиш חוצפּה хуцпэ - зухвалість, сходить до івр. חֻצְפָּה) - властива жидам риса характеру, що приблизно визначається словами «зухвалість», «безчесність» або «нахабство».

Хуцпа — риса жидівського характеру, наглість, безцеремонність, невихованість.
 
Хуцпа  — жидівська якість, що передбачає наявність у людини нахабства чи зухвалості на вчинення різних вчинків поза їхнім моральним контекстом.

Хуцпа - визначається як "особливо цинічна, підла, нахабна брехня", "верх цинізму та нахабства, що паралізує опонента".

Хуцпа – це наднахабство, яке паралізує опонента, оскільки виходить за межу людських уявлень. Приклад хуцпи – це коли хлопець убив своїх батьків і закликає суд помилувати його на тій підставі, що він сирота.

«Хуцпа» визначається як властивість екстраординарної наглості, нахабності, хамства, злості та нетерпимості по відношенню до інших, на кшталт наступного: Ось стоїть він з кривавим кинджалом над трупом, ви вдаєтеся на крики допомоги і запитуєте: «що тут відбувається?». Він відповість: «Ви вбили людину» і дасть вам кинджал, і потім на всіх судах під клятвою буде присягатися, що це ви і є вбивця. Це і є хуцпа, коли людина може сказати явну брехню під клятвою, навіть якщо від цього постраждають безневинні люди.

Інші визначення, якими часто позначають поняття "хуцпа", - надхабність, безсовість, безцеремонність, нахабство, хамство, нетерпимість по відношенню до інших, зухвале та нахабне лицемірство. Часто ці визначення використовують із приставкою "над-" та іншими словами, що підкреслюють перевищення будь-яких норм і вихід за рамки встановленого: "наднахабність", "суперложь", "екстраординарне нахабство", "незвичайне нахабство", "нечувана брехня", "небачена брехня" ", "поверхова безсоромність", "небувала безчесність" і так далі.

У своєму оригінальному вигляді поняття "хуцпа" існує лише в жидівській мові – ідиш, іврит. Будь-які переклади цього слова іншими мовами неминуче неповні, оскільки не відбивають всіх відтінків його значення. 

У самих жидів хуцпа означає особливу сміливість і розглядається як позитивна якість, тому носії хуцпи поводяться так, ніби їх не турбує можливість виявитися неправим.

Наявність хуцпи у жидів обумовлена їхньою культурою. Протягом століть жиди, мешкаючи серед інших народів, зміцнювалися у вірі у богообраність та виключність свого народу. Деякі вважають, що хуцпа захищає жидів від соціальної тривожності та почуття власної неповноцінності, інші вважають, що вона характеризує їх безперервне прагнення зірвати будь-яким способом грошовий куш, а також зневажливе ставлення до інших народів та намір підняти цінність власної особи за рахунок приниження інщої особи.

Популярні статті