29.05.23

Кенселити

Кенселити - (від англ. cancel ‘відміняти’) 1) спускати унікуди, намарне, надаремно, нехтувати; ігнорувати; 2) брати участь у колективному цькуванні когось в рамках кенсел-культури

Культура скасування, скасувальництво, (“кенселінг”) (від англ. cancel culture — «культура скасування»; або англ. call-out culture — «культура викриття») — сучасна форма остракізму, коли під тиском суспільного резонансу особа опиняється поза соціальними або професійними колами за неприйнятну з погляду певної групи суспільства поведінку. Культура скасування є формою бойкоту публічної особи не лише за «образливі слова та дії» (з суб'єктивного погляду окремих груп спільноти), а ще і деколи за кримінальні злочини. Бойкотуванню також піддаються бренди, фірми чи корпорації. Об'єкт остракізму вважається «скасованим», відтак втрачає репутацію й зазнає матеріальних збитків.

Cancel culture — практика скасування підтримки для публічних осіб через їх думку чи дію, які вважаються неприйнятними для сторін, які закликають “скасувати” їх. Найчастіше об’єктом такого скасування стають культурні діячі, знаменитості, відомі та маловідомі блогери, громадські та політичні лідери. Люди, які не згодні з висловлюванням чи дією публічної особи чинять тиск на організації, з метою припинення публічних виступів, концертів, вигнання акторів/ митців з проєктів в яких вони беруть участь.

Приклад:
1. Микола кенсельнув зустріч з Оленою
2. Тетяна намагалася закенселити Надю, но нічо не вийшло

Популярні статті