04.06.23

Синдром Ноя (патологічне накопичення тварин)

Синдром Ноя (Noah Syndrome), патологічне накопичення тварин — збирання великої кількості свійських тварин за відсутності достатньої площі для їхнього проживання у квартирі (будинку) і можливості доглядати за ними належним чином — і одночасно при запереченні своєї неспроможності.

Патологічне накопичення тварин

Нав'язливе збирання тварин: «кішкобабкінізм» як порушення психіки

Нав'язливе (компульсивне) накопичення тварин (англ. animal hoarding) це патологічний психологічний стан, що характеризується такими ознаками: 

  • накопичення тварин у місці свого проживання, 
  • неможливість забезпечити їм нормальні умови життя та 
  • заперечення факту страждань та неблагополуччя цих тварин.

Патологічне накопичення тварин — Animal Hoarding — збирання великої кількості домашніх тварин за відсутності достатньої площі для їхнього проживання в квартирі (будинку) та можливості доглядати їх належним чином — і одночасно заперечення своєї неспроможності. Патологічне накопичення можна охарактеризувати як симптом психічного розладу, ніж прояв жорстокості стосовно тварин. Збирачі глибоко прив'язані до вихованців, і розлучитися з тваринами для них неймовірно важко. Зазвичай вони не можуть усвідомити, що тварини страждають через те, що не можуть забезпечити належний догляд. Збирачі схильні вірити, що вони забезпечують своїх вихованців достатнім доглядом.

І якщо про накопичення речей вже опубліковано сотні досліджень, хординг тварин лише починають активно вивчати.

Перші наукові дослідження припускали, що людина починає «накопичувати» тварин через вплив обсесивно-компульсивних розладів на його психіку: нейробіологи з'ясували, що у людей з патологічним накопиченням і ДКР схожі порушення в головному мозку. Інші дослідження називають основною причиною накопичення цілий спектр проблем: розлади прихильності, розлад особистості, параноя, маячний розлад, депресія, подія, що травмує, або втрата, що змушує людину компенсувати втрату. Згідно з останніми науковими роботами, накопичення може бути окремим видом ментального розладу, не пов'язаним із ДКР та іншими.

Вперше випадки великої кількості вихованців під опікою в однієї людини описали психіатри Дулі Уорт та Аарон Бек у 1981 році у своєму звіті. Вони проінтерв'ювали 31 особу в Нью-Йорку, які мають більше 10 вихованців. Серед них в основному були власники собак або кішок (приблизно 20 особин у однієї людини), але зустрічалися і господарі крокодилів, ящірок, черепах, кроликів, качок, індичок та тарантулів. Накопичення незвичних свійських тварин зустрічається досі: у 2014 році The Guardian повідомила про 53-річного чоловіка, який тримав удома близько 400 змій — мертвих, зокрема.

Приблизно в половині випадків збирання тварин супроводжується іншими психологічними/неврологічними проблемами, наприклад, тривожністю, депресією, синдромом дефіциту уваги з гіперактивністю (СД). ін, хоча деякі збирачі в іншому абсолютно здорові психічно. Є дані, що у людей похилого віку збирання посилюється паралельно зі збільшенням деменції (старечого недоумства). Компульсивне збирання тварин як психологічний розлад має спільні риси з обсесивно-компульсивним розладом особистості, ОКРЛ (до якого зараз і зараховується як його варіант) та з хімічними залежностями. Однак, оскільки воно має серйозні відмінності від ОКРЛ, дослідники пропонують виділити його в окремий розлад особистості, що, ймовірно, буде зроблено в найближчому майбутньому.

Жертвами збирачів можуть стати різні тварини, починаючи з собак, кроликів та морських свинок і закінчуючи сільськогосподарськими та екзотичними тваринами, але найбільш звичайний випадок збирання стосується кішок. Число тварин одного збирача зазвичай становить кілька десятків (від десяти до сотні і більше).

У сукупності з іншими поведінковими ознаками нав'язливого збиральництва, згідно з «Посібником із діагностики та статистичного обліку психічних захворювань, 4-е видання», збиральництво визначається як обсесивно-компульсивний розлад особистості. Як варіант, збиральництво тварин можна вважати залежністю, деменцією (маразмом, недоумством) або навіть фокальною (осередковою) маревною ідеєю.

При Американському товаристві із запобігання жорстокості до тварин існує «Команда щодо запобігання збиральництву», яка працює зі збирачами з тим, щоб у них в будинку жило стільки здорових тварин, скільки вони насправді можуть утримувати.

Популярні статті